Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Kacang Hijau (Vigna radiata L) dengan Pemberian Beberapa Dosis Pupuk NPK


Abstract

Abstract - The use of several varieties of green beans supported by NPK fertilizer and relatively easy cultivation techniques means this plant has good prospects as a business opportunity in the agribusiness sector because demand is quite large yearly. This research aimed to evaluate the appropriate dose of NPK fertilizer for the growth of several Mung Bean varieties. This research used a Randomized Block Design to treat several green bean varieties, Vima 1, Vima 2 and Vima 3. At the same time, the NPK fertilizer doses were P0 (without fertilizer), P1 (100 kg/ha), P2 (150 kg/ha) and P3 (200 kg /Ha). The research showed that fertilizer application only affected plant height, number of pods per plant and seed production per ha. At the same time, several varieties affected plant height and seed production per ha. The interaction of fertilizer application and several varieties significantly affects seed production per ha. Based on research results, applying fertilizer at a dose of 200 kg/ha gave the highest results in the growth and production of green beans. Based on the results of this research, it is also known that using several green bean varieties shows that the V-3 variety provides the best results in growth, and the V-2 variety provides the best results in production.

Downloads

Download data is not yet available.

Alfandi. (2015). Kajian Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus radiatus) Akibat Pemberian Pupuk P dan Inokulasi Cendawan Mikoriza Arbuskula (CMA). Jurnal Agrijati, 28(1):158–171.

Antono, Y., Arnis. E. Y. (2018). Pengaruh Konsentrasi dan Interval Pemberian Pupuk Organic Cair Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). JOM FAPERTA, 5(1):1–12.

Arista, D., Suryono., Sudadi. (2015). Efek Kombinasi Dari Pupuk N, P dan K Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Kacang Tanah pada Lahan Kering Alfisol. Jurnal Agrosains, 17(2):49–52.

Arsyadmunir, A. (2016). Periode Kritis Pada Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Agrovigor, 9(2):132–138.

Aslamiah, I. D., Sularno. (2018). Respons Pertumbuhan dan Produksi Kacang Tanah Terhadap Penambahan Konsentrasi Pupuk Organik dan Pengurangan Dosis Pupuk Anorganik. Prosiding SEMNASTAN, 115–126.

Assagaf, S. A. R. (2017). Pengaruh Pemberian Pupuk NPK Mutiara Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Jagung (Zea Mayz L.) di Desa Batu Boy Kec. Namlea Kab. Buru. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 10(1):72–78.

Atika, R. (2017). Respons Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Kacang Hijau (Vigna radiata L.) dengan Pemberian Giberlin di Lahan Salin. Jurnal Pertanian Tropik, 5(3):384–390.

Badan Pusat Statistik. (2019). Produksi Tanaman Kacang Hijau di Indonesia. Jakarta.

Dwicaksono, M. R. B., Suharto, B., Susanawati, L. D. (2014). Pengaruh Penambahan Effective Microorganisme pada Limbah Cair Industri Perikanan Terhadap Kualitas Pupuk Cair Organik. Jurnal Sumberdaya Alam & Lingkungan, 1(1):7–11.

Gulo, Y. S. K., Marpaung, R. G., Manurung, A. I. (2020). Pengaruh Pemberian Pupuk NPK Mutiara dan Banyaknya Biji Per Lubang Tanam Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Kacang Tanah Varietas Tasia I (Arachis Hypogaea L.). Jurnal Darma Agung, 28(3), 525–548.

Hastuti. D. P., Supriono, Hartati, S. (2018). Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna Radiata, L.) pada Beberapa Dosis Pupuk Organik dan Kerapatan Tanam. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 33(2):89–95.

Lingga, P., Marsono. (2013). Petunjuk Penggunaan Pupuk (revisi). Jakarta: Penebar Swadaya.

Muthalib. A dan Noor. J. (2018). Pengaruh Pupuk NPK Mutiara Yaramila dan Pupuk Organik Cair Nasa Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Vigna Radiata (L.) Wiczek) Varietas Lebat-3. Jurnal AGRIFOR, XVII(2): 215–222.

Nur, A. M., Trikoesoemaningtyas, A. (2014). Interaksi Genetik x Lingkungan dan Variabilitas Genetik Galur Gandum Introduksi (Triticum Aesticum L.) di Agroekosistem Tropika. Jurnal Agrobiogen, 10(3):93–100.

Pandiangan, D. N., Rasyad, A. (2017). Komponen Hasil Dan Mutu Biji Beberapa Varietas Tanaman Kedelai (Glycine Max (L.) Merril) yang Ditanam pada Empat Waktu Aplikasi Pupuk Nitrogen. JOM Faperta, 4(2):1–14.

Ramadhan, A., Nurhayati, R. D dan Bahri, S. (2022). Pengaruh Pupuk NPK Mutiara (16-16-16) terhadap Pertumbuhan beberapa Varietas Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Jurnal Ilmiah Pertanian, 18(1): 48–52.

Ridha, N., Basuni., Nurjani. (2022). Pengaruh Bokashi Kotoran Ayam dan NPK Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata L.) pada Tanah Aluvial. Jurnal Sains Pertanian Equator, 11(3).

Salmiah, C. (2013). Pengaruh Jarak Tanam Dan Dosis Pupuk NPK Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L). Skripsi. Universitas Teuku Umar Meulaboh Aceh Barat.

Sari, K. M., Armadi, Y., Hayati, R., Podesta, F., Fitriani, D. (2021). Respon Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata L) Terhadap Pupuk Organik Cair Nasa dan Pupuk NPK di Tanah Ultisol. Jurnal Agriculture, 15(1):123–140.

Sari, R. R., Marliah, A., Hereri, A. I. (2019). Pengaruh Komposisi Media Tanam dan Dosis NPK Terhadap Pertumbuhan Bibit Kopi Robusta (Coffea Chanephora L.). Jurnal Agrium, 16(1):28–37.

Sarwanidas, T., Setyowati, M. (2017). Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kacang Hijau Pada Berbagai Konsentrasi Hormon GA3 dan Dosis Pupuk NPK. Jurnal Agrotek Lestari, 4(20):62–70.

Supandji. (2018). Pengaruh Dosis Pupuk N P K dan Beberapa Varietas Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Tanaman Kacang Panjang (Vigna sinensis L). Jurnal Agrinika, 2(1):71–84.

Trustinah, R. Iswanto dan Harnowo, D. (2014). Vima 2 Dan Vima 3, Varietas Kacang Hijau Hasil Tinggi, Umur Genjah, dan Masak Serempak. Prosiding Seminar Hasil Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi 2014:729–740.

Yuniarti, A., Solihin, E., Putri, A. A. T. (2020). Aplikasi Pupuk Organik dan N, P, K Terhadap Ph Tanah, P- Tersedia, Serapan P, Dan Hasil Padi Hitam (Oryza Sativa L.) pada Inceptisol. Kultivasi, 19(1):1040–1046.

Yusuf. (2014). Pemanfaatan Kacang Hijau Sebagai Pangan Fungsional Mendukung Diversifikasi Pangan di Nusa Tenggara Timur. Prosiding Seminar Hasil Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi 2014:741–746

Title Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Kacang Hijau (Vigna radiata L) dengan Pemberian Beberapa Dosis Pupuk NPK
Issue: Vol. 24 No. 2 (2023): JURNAL AGRI-TEK
Section Articles
Published: Sep 29, 2023
DOI: https://doi.org/10.33319/agtek.v24i2.149
Keywords: NPK fertilizer, varieties, Vigna radiata L.
Author Wayan Sugita