The Effect of Barrier Use on Population Development and Attacks of B.tabaci Genn. on Soybean Plantations Pengaruh Penggunaan Barrier Terhadap Perkembangan Populasi dan Serangan B.tabaci Genn. pada Pertanaman Kedelai


Abstract

Soybean (Glycine max (L) Merrill) is one of the food crop commodities in Indonesia. Soybean crop productivity decreased due to one of them being attack of B. tabaci Genn. One  of the ways for controlling B. tabaci Genn. pests in soybean cultivation is by using a barrier. Barrier is an integrated pest management (IPM) which is based on ecological balance in nature. Pests are prevented from coming and attacking crops by using various forms of barriers that can slow down the movement of pests. The use of barriers can be a useful tool to reduce the development of B. tabaci Genn. on planting. This study was conducted to determine the effect of using a barrier on the population and attack of B. tabaci Genn. The barriers used in this study are plastic barriers, organdy barriers, sunflower barriers, and corn plant barriers. The study used a randomized block design with 5 treatments, namely P1 = control, P2 = organdy barrier, P3 = sunflower barrier, P4 = corn plant barrier and P5 = plastic barrier.  The data obtained were then analyzed using ANOVA variance and further tested using the DMRT test at 5% level. The observed variables were population and attack intensity on B. tabaci Genn. in soybean planting areas, visits by other pests and soybean yields.
 

Downloads

Download data is not yet available.

DAFTAR PUSTAKA

Badan Pusat Statistik. 2021. Analisis Produktivitas Jagung Dan Kedelai Di Indonesia 2020.BPS : Jakarta.

Erdiansyah, I., Wahyu, W dan Nanang, S.P. 2019. Pemanfaatan Beberapa Perangkap Warna Berperekat dalam Mengendaliakan Hama pada Tanaman Kedelai Varietas Wilis. Agritop, 17(1): 45-51.

Friarini. Y.P., Witjaksono Dan Saputra. 2016. Studi Pemanfaatan Jagung Sebagai Tanaman Pembatas Untuk Mengendalikan Populasi B. tabaci Gennadius Pada Tanaman Cabai. Perlindungan Tanaman Indonesia, 20 (2) : 79-83.

Inayati, A dan Marwoto. 2011. Kutu Kebul: Hama Kedelai yang Pengendaliannya Kurang Mendapat Perhatian. Iptek, 6(1): 87-98.

Inayati, A dan Marwoto. 2015. Kultur Teknis sebagai DasarPengendalian Hama Kutu Kebul Bemisia tabaci Genn. pada Tanaman Kedelai. Buletin Palawija, (29): 14-25.

Indiati, S. W., Dan Marwoto. 2017. Penerapan Pengendalian Hama Terpadu (PHT) Pada Tanaman Kedelai. Buletin Palawija, 15 (2): 87–100.

Indrianingtyas., I dan M. S. Poerwoko. 2020. Studi Karakter Morfologi dan Kandungan Fenol pada Sepuluh Genotipe Kedelai (Glycine max (L.) Merrill). Berkala Ilmiah Pertanian, 3 (1): 1-6.

Lisdayani. 2018. “ Pegelolaan Kutu Kebul (Bemisia tabaci Genn) pada Tanaman Cabai Merah (Capsicum annum L.) dengan Menggunakan Tanaman Refugia”.Tesis. Sumatera Utara: Universitas Sumatera Utara.

Sabrina, A. I.M, A. S. Karyawati dan E. Nihayati. 2018. Peningkatan Hasil Tanaman Kedelai (Glycine max (L.) Merr) Melalui Penambahan Urea Pada Saat Awal Berbunga. ProduksiTanaman, 6(8): 1698-1703.

Sirojuddin, M. K. A, Yuliadhi dan D. Widaningsih. 2016. Pengaruh Pemanfaatan Tanaman Pembatas Pinggiran terhadap Populasi Hama dan Musuh Alami Pada Pertanaman Kubis (Brassica Oleracea L.). Agroteknologi Tropika, 5(4): 414- 425.

Sjamsijah, N., N. Varisa dan Suwardi. 2018. Uji Daya Hasil Beberapa Genotipe Tanaman Kedelai yang Berasosiasi Produksi Tinggi dan Umur Ganjah Generasi F6. Agriprima, 2(2): 106-116.

Suhaendah, E dan M. Siarudin. 2019. Intensitas Serangan Hama Kumbang Moncong pada Agroforestri Akor (Acacia auriculiformis). Agroforestri Indonesia, 2(1): 19-25.

Untung, S. 2006. Pengantar Pengelolaan Hama Terpadu (Edisi Kedua). Yogyakarta : Gadjah Mada University Press.

Yuliana, R. 2021. Pemanfaatan Tanaman Jagung Sebagai Penolak Kutu Kebul (Bemisia tabaci). Skripsi. Yogyakarta : Universitas Gadjah Mada.


Title The Effect of Barrier Use on Population Development and Attacks of B.tabaci Genn. on Soybean Plantations
Issue: Vol. 25 No. 2 (2024): JURNAL AGRI-TEK
Section Articles
Published: Oct 30, 2024
DOI: https://doi.org/10.33319/agtek.v25i2.120
Keywords: Soybean, Barriers, B.tabaci Genn
Author
  • Muhvidatul Jannah
  • Nanang Tri Haryadi